Menü

 Webáruház

 Árajánlat kérés

Megjelenít

 Facebook

Csapágy Bolt és Csapágy webáruház - Lodix Trade KFT


Csapágy kis- és nagykereskedelemmel egyaránt foglalkozunk! Vegyen ön is csapágyat tőlünk!


Cégünk célja, hogy elérhető és versenyképes áron nyújtson megbízható minőségű termékeket a magyar piac számára. Alapvető szempontunk, hogy a kisebb tételek rendelését is a lehető legjobb áron teljesítsük. Nagyobb rendelések után további kedvezményeket biztosítunk.

Hogyan tud vásárolni? Ilyen egyszerűen: Csapágy rendelés menete

Ékszíjra van szüksége?Legyen az fogazott vagy sima, klasszikus vagy keskeny profilú...

a szükséges ékszíjat nálunk megtalálja!

Lineáris csapágyat, vagy egyéb speciális csapágyat keres?Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy minél előbb segíteni tudjunk!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Rendeléseit gyorsan teljesítjükCégünk MPL futárszolgálattal szálítja csomagjait.


   Hírek
Hidarulika Tömlő készítés2016-02-19
Kedves Vevőink, Már Nagykőrösön is kérhetik a hidraulika tömlők készítését tőlünk. Természetesen a megszokott széles választékban és alacsony árakon.

Kiszállítás2015-02-02
Kedves Vevőink, Február 2 és 6 között az interneten és telefonon leadott megrendelések kiszállítása szünetel éves leltározási munkálatok miatt. Megértésüket köszönjük.

Nagykőrösi Csapágy Bolt2014-07-19
Immár Nagykőrösön is megtalál minket! Megnyitottuk új üzletünket a Patay utca 2 cím alatt.

Ünnepi nyitvatartás2013-12-21
Kedves Vevőink! Az ünnepek miatt, a mai naptól üzletünk egészen 2014. január 2.-ig zárva tart. Kellemes Ünnepeket kívánunk!

rss


   Webáruházunk kínálatából


   Szolgáltatásaink
Vállaljuk cégek számára egyedi igényeik alapján történő készletezést és azok rövid határidővel történő kiszállítását.
A webáruházban található termékeken felül kereshet minket speciális igényeinek kielégítése miatt is. Legyen az gépalkatrész, mezőgazdasági alkatrész, vagy erőátviteli alkatrész.
Régebbi ügyfeleinkek lehetőségük van igénybe venni a készletkihelyezési szolgáltatásunkat is. Lehetőséget adva ezzel a karbantartás azonnali elvégzésére és lerövidítve rendszeres beszerzési munkákat.

Kínálatunkból:

- Csapágyak, csapágyházak, csapágygolyók
- Szimeringek, porlehúzók, karmantyúk
- Ékszíjjak, laposszíjak, variátorszíjak, fogaszíjak
- Láncok, lánckerekek, fogaskerekek
- Szénkefék, bronzkefék
- Seeger gyűrűk, O-gyűrűk, V-gyűrűk,
- Hidraulika tömlő készítés,
- MTZ alkatrészek,
- Tisztító, ragasztó, tömítő és kenőanyagok és még sok más!Választékunk között a legjobb minőség mellett, megtalálhatóak a közkedvelt alacsonyabb árkategóriájú termékek is.
   Info

A csapágy általánosságban

A forgó mozgást minél precízebb vezetésse és kisebb ellenállással segítik, forgó alkatrészek, tengelyek és gépelemek alátámasztásául szolgál a csapágy. A tengelycsap a tengely egy olyan része, amely a csapágy testébe illeszkedik. Hatalmas erőket szükséges néha felvennie a csapágy egészének, ugyanis a gép működése alatt felléphetnek hatások (szerszámtól származó erők, elektromágneses erők, közegek nyomása vagy a rezgés), alternáló és forgó tömegerőkből származó kiegyensúlyozatlanság is felléphet, valamint a forgó alkatrész súlyából származó erők is befolyásolják a csapágy működését. Tengelyirányban ésvagy sugárirányban is terhelheti a csapágyat a fellépő erőhatás. A csapágy szerkezetének a működése alatt a futásjellemzők bármilyen romlása nélkül a súrlódásból adódó hőterhelést, valamint a mechanikai igénybevételeket is szükséges elviselnie. 
 
csapágy 1 csapágy 2 csapágy 3
 
Például nagyon összetett az igénybevétele a járművek futócsapágyainak. Lehet ez az út egyenetlensége miatt fellépő dinamikus erő hatása, a forgók kereket elfordítása miatt fellépő erő, a sebesség és a pályagörbe miatt fellépő centripetális erő, a fékezés és a hajtás, valamint a gyorsítás miatt fellépő tömegerő, valamint a jármű súlya is befolyásolja. Ezen erők hatását ráadásul nagy hőmérséklet-tartományban kell elviselnie a csapágy terméknek, nyáron 50-60 fok az üzemi hőmérséklet, télen pedig induláskor sokszor -15 fok is lehet.
 
A csapágy felosztása általában kétféle módon szokott történni, ez lehet a működési elv szerint és a terhelés iránya szerint.
 

Működési elv szerint

 • Siklócsapágy: a csapágy felületén megtalálható kenőanyag filmen fut a tengelycsap.
  • Hidrodinamikus csapágy: a hidrodinamikai erők képzik a viszkózus kenőanyag filmet.
   • Forgó mozgást végző tengelyhez: az áramási irány felé szűkülő résben alakul ki a terhelést hordó olajfilm
   • Alternáló mozgást végző gépelemhez: az olaj kiszorításáig áll fent az olajfilm.
  • Hidrosztatikus csapágy: a tengelycsap a szivattyú által létrehozott olajpárnán úszik, melyet a terhelés irányából vezetnek be.
 • Gördülőcsapágy: a forgatáshoz kellő nyomatékot a gördülő súrlódás csökkenti, amelyet a csapágy és a csap közötti görgők biztosítanak.
  • Golyóscsapágy
  • Görgőscsapágy
   • Hengergörgős csapágy
   • Tűgörgős csapágy
   • Hordógörgős csapágy
 • Mágneses elven működő csapágy: a csapágy és a csap közötti rést egy vezérelt elektromágnes tudja biztosítani.
 • Drágakő csapágy: az acélcsap egy precízen csiszolt drágakő felületén csúszik, ez leginkább rubin lehet.
 • Rugalmas csapágy: megoldható nagyon kicsi ellenállással is a kicsi szögelfordulás egy rugalmas elem közbeiktatásával, forgó mozgásra viszont nem alkalmas.

Terhelés iránya szerint

 • Radiális csapágy (sugárirányban történő terhelésre)
 • Axiális csapágy (tengelyirányban történő terhelésre, támcsapágy)
  • egyirányú
  • kétirányú
 • Radiax csapágy (axiális és radiális)
 


   Info

A siklócsapágy

A csapágy termékek egyik fő típusa a siklócsapágy, de sok helyen csúszócsapágy a neve. Működését tekintve a kellő feltételek mellett a köztük kialakuló vékony zsírrétegen vagy olajrétegen csúsznak, másik esetben viszont a csapágy és a tengely felülete csúszik egymáson. Ennél az egyszerű csapágy terméknél nagy előny az egyszerű szerkezet, viszont a nagy ellenállás pedig nagy hátránya, főleg indításnál. Az üzemre és a kialakításra kényesebbek ezek a csapágy termékek, mint a gördülőcsapágyak, a súrlódási viszonyok viszont vetekszenek vele, de csak azon csapágy esetében, amelyek hidrosztatikai vagy hidrodinamikai elven működnek.
 
csapágy 4 csapágy 5
 

A hidrodinamikus csapágy

Radiális csapágy esetében a csapágy alsó pontjára ül le a nyugalmi állapotban található tengelycsap. Feltételezhető, hogy viszkózus kenőolajjal fel van töltve a csapágy. Mivel a csapágycsésze furatának felületén fekszik a csap álló helyzetben, így indításnál a tengelynek a száraz súrlódást kell legyőznie elsőként. Amikor a csapágy tengelye először forog meg, a csésze száraz felületére kerül fel, így magával sodorja a rátapadt kenőfolyadékot a csap. A csapágy tengelyének középpontja elmozdul vízszintesen a forgásirányban, magát a tengelyt pedig picit megemelik, mindent a szűkülő résben fellépő hidrodinamikai erők okozzák.
 
Nem tud kialakulni a tiszta folyadéksúrlódás mindaddig, amíg a legnagyobb érdességi csúcs magasságát nem haladja meg a rés mérete, ugyanis érdes felülettel rendelkeznek a valóságos alkatrészek. Bekövetkezik az ideális folyadéksúrlódási állapot, amint a rés eléri a megfelelő nagyságot a fordulatszám növelésével. A sebességgel együtt változik a folyadék súrlódása is, enyhén nő a súrlódási tényező, amint tovább nő a szögsebesség. Kialakulni kizárólag a forgás irányában beszűkölő résben tud a hidrodinamikus erő, amely a csapot tartja. A siklócsónakokhoz lehetne a jelenséget hasonlítani, amikor azok felemelkednek a víz felszínére. Fontos megemlíteni, hogy nem folyik ki egyből a kenőanyag a csap alól a tengely forgásának megszűnésével. Amennyiben újraindul egy kis idő után, úgy kedvezőbbek lesznek a viszonyok, mint ahogyan kövezkeznek a Stribeck-diagramból.
 

A csapágy anyaga

Ezen csapágy típusnál a tengelycsap kemény acélból készült. A tengelycsap egy lágy, száraz körülmények között is remek siklási tulajdonsággal ellátott anyagból elkészített csapágycsészében forog. Ez lehet horgany, ólombronz, alumíniumbronz, esetleg a fehérfém is a fémek közül, és ezek ötvözetei is. Teflon és poliamid perselyeket is sűrűn szoktak alkalmazni. Jelentős kopás alakulhat ki a rossz anyagválasztás miatt, ugyanis vegyes súrlódási tartományba többször is kerülhet a csapágy az élete folyamán, ezért is rendkívül fontos a megfelelő száraz súrlódási érték megléte. Csapágyfémekből csak a felületi vékony réteg készül, a csapágycsészék acélból vagy öntöttvasból készülnek, ugyanis kevésbé szilárdak a jó csapágyanyagok. A csapágy készülhet szinterezett fémből is, szállítása azután történik, hogy átitatja olajjal a porózus anyagot.
 

Hidrosztatikus csapágy

Ennél a csapágy típusnál az a nyomás hozza létre a teherhordó olajfilmet, amelyet a külső szivattyú hoz létre, ellenben a hidrodinamikai csapágy típusával. Több zsebet, olajtáskát és bemarást alakítanak ki az ilyen csapágy hordozófelületén, ezekbe kenőolajat vezetnek be a szűkítőnyíláson keresztül. Kisebb értékre áll be a szivattyú nyomásánál a táskában található kenőfolyadék nyomása, függve táska és a szűkítőnyílás mellett létrejövő réstől. A furat tengelyébe áll be, amennyiben a radiális erő nem terheli a tengelyt. A rés azonos az egyes táskák mellett ilyen esetekben, és a táskákban is azonos nyomás áll be. A rés lecsökken az elmozdulás irányában, ha a központi helyzetéből a tengelyt kimozdítja a radiális erő. Amíg a külső erővel egyensúlyt nem tart, megemelkedik a táska nyomása az előbb említett hatás miatt. Az aerosztatikus csapágy esetében biztosítani lehet a működést a levegővel is, amely nyomás alatt van, nem szükséges viszkózusnak lennie a folyadéknak az elméletben.
 

Előnyök és hátrányok ezen csapágy esetében

Több előnye is van a siklócsapágyaknak, de az egyik elsődleges, hogy osztható maga a csapágy, ezért alkalmazható olyan tengelyekhez is, amelyekre gördülőcsapágyat nem lehet felszerelni tengelyirányban. Éppen ezért ezt a csapágy típust szokták beépíteni majdnem hogy az összes dugattyús motorba. A gépeknek legtöbbször rezgésmentes és nyugodt járást tud biztosítani, rendkívül könnyen javítható és könnyen gyártható.
 
Az egyik hátránya, hogy jelentősen függ a hőmérséklettől az olaj viszkozitása, így érzékeny a csapágy a kenőolaj hőmérsékletére és minőségére. A tengelynek lágy alátámasztást jelent a csapágy olajfilmje az olyan csapágy esetében, amelynél alacsony felületi terhelés van jelen. Ez befolyásolhatja a forgórész kritikus fordulatszámát is. Befolyásolhatja a megmunkálás pontosságát a szerszámgépek esetében. Ezekben az esetekben olyan csapágy típust alkalmaznak, melyeknek több hordozófelülete van. Az ilyen esetekben a csapágy terméket minden irányban mintegy előfeszítik, az hordképes olajfilm kialakulását és a szűkülő rést nem csak a külső terheléssel ellentétes oldalon biztosítják. 
 
A gördülő csapágy típusnál nem rosszabb ezen csapágy típus ellenállása üzem közben, viszont nagyobb nyomaték kell az elindításához. Éppen ezért szorították ki a gördülőcsapágyak az igénytelen, olcsó és egyszerű siklócsapágyakat a vasúti vontatásoknál is.
 
Ha tetszik az oldal, kérlek kattints ide:
twitter Keres

GPZ SKF

A keresési eredmények itt jelennek meg.

 Felhívás

Cégek számára
egyedi ajánlatok!Kapcsolat Felhívás

Mezőgazdasági gépalkatrészek
beszerzését is vállaljuk!Kapcsolat Arfolyam
Hivatalos K&H Bank árfolyamok

HUF-ban
AUDAUD 203.64
CHFCHF 297.03
EUREUR 325.93
GBP GBP 368.51
PLN PLN 74.42
RON RON 69.36
USD USD 295.16

 Paypal

A paypal elfogadott.Lodix Trade Kft.- Csapágy kereskedelem profi szinten!

Tel1: 70-333-2980 Fax: 53-390-294 E-mail: info(kukac)lodixtrade.hu

Forgalmazott termékek | Ismerjen meg minket |
csapagy

Google PageRank