Menü

 Webáruház

 Árajánlat kérés

Megjelenít

 Facebook

Leírások, cikkek, csapágy katalógusokEzen az oldalon gyűjtöttük össze azokat a hasznos anyagokat, amelyekre szüksége lehet a termékek utánni tájékozódás során. Többek között jelölések, katalógusok, leírások állnak rendelkezésére.


Tartalomjegyzék:

Általános
Csapágy jelölések
Csapágy karbantartás
Téli megelőző karbantartás
GPZ szám átváltó
Csapágyak besorolása pontossági osztályok szerint

Ékszíj
Ékszíj átváltó táblázat

Golyós csapágy
Mélyhornyú golyóscsapágy jelölések
6000-es csapágy sorozat
6200-as csapágy sorozat
6300-as csapágy sorozat
61800-as csapágy sorozat
61900-as csapágy sorozat
3200 (5200)-es csapágy sorozat
3300 (5300)-as csapágy sorozat
600-as csapágy sorozat
L csapágy sorozat
1600-as csapágy sorozat (collos)
R sorozatú csapágyak (collos)

Kúpgörgős csapágy
302-es, 303-as, 331-es csapágy sorozat
322-es, 323-as, 313-as csapágy sorozat
329-es, 320-as, 333-as, 332-es, csapágy sorozat

Önbeálló görgőscsapágy
213-as csapágy sorozat
222-es csapágy sorozat
223-as csapágy sorozat
293-as,294-es csapágy sorozatCsapágy karbantartás

Fenntartható élettartam

Csapágyaknak kritikus szerepük van a gépek és berendezések biztonságos fenntartásában. Egy megelőző karbantartási program kialakítása és követése a kulcsa a csapágyak élettartamának maximalizálásában és a berendezések állásidejének minimalizálásában.

Csapágyak a zökkenőmentes, minimális súrlódás, hő-és kopás melletti, gyakran extrém terhelés esetén történő alkatrészek együtt mozgását szolgálják. Nyilvánvaló, hogy a csapágyak kritikus szerepet játszanak a berendezések biztonságos és megbízható működésében. A csapágy meghibásodása okozhatja a fém részecskék kenőanyagba történő keveredését, amely továbbkerülhet a fogaskerekekre és végül az egész gépet károsíthatják. Így a csapágyak magas színvonalú működési feltételek mellett történő használata minimalizálja javítási költségeket és az állásidőt.Kenés szerepe

A kenés fontos tényező a csapágy karbantartás során. A kenés biztosítja a csapágy golyókat és görgőket bevonó vékony síkosító réteget, csökkentve a viselő elemek súrlódását, miközben védőbevonatot képez, hogy megakadályozza a rozsda kialakulását és elszállítja a hőt. Továbbá a megfelelő minőségű, típusú és viszkozitású kenőanyag kiválasztása létfontosságú a csapágy megfelelő teljesítményének és hosszú élettartamának biztosításában. A túlkenés habosodáshoz vezethet, ami növeli a súrlódást és a hőt. Kenőanyag hiánya káros lehet, mivel nem áll rendelkezésre elegendő viszkozitás a csapágy egymással érintkező felületei között, amely akadályozza a munkát.

A szóró olajozó rendszerek esetében, - mint a differenciálművekben, vagy a régebbi négyütemű motorokban-, elengedhetetlen, hogy a megfelelő minőségű és típusú kenőanyag kiválasztása mellett a kenőanyagot és a szűrőket az ajánlott időközönként cseréljük. A kenőanyag a megfelelő névleges hőmérsékletet is meg kell jegyezni. Szélsőséges hőmérsékleten történő használat során, a kenőanyag oxidálódni kezdhet, ami az adalékanyagok tönkremeneteléhez vezet.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú kenési rendszert használ, ügyeljen arra, hogy megértse és kövesse a gyártó ajánlásait, annak érdekében, hogy megfelelő típusú kenőanyagot használjon és megfelelő időközönként cserélje, ezzel elérve azt, hogy az adott csapágy vagy alkatrész megfelelően működjön. Ezen felül vezessen be ütemezett kenőanyag ellenőrzést az egyes gépekhez, ha még nem tette meg. Ez az ütemezett vizsgálat a legjobb módja annak, hogy a kisebb rendellenességeket időben észrevegye és a nagyobb problémákat elkerülje.Ellenőrzés

A hibák és torzulások ellenőrzéséhez hozzátartozik a csapágyak időközönkénti eltávolítása, tisztítása és vizsgálata. A csapágyakat olyan körültekintően távolítsuk el, amennyire csak lehet, könnyen megsérülhetnek az eltávolítás során. Fontos megjegyezni, hogy mindig az ajánlott eszközöket használjuk és az eltávolítás a szerviz könyvben leírtak szerint történjen. Kerüljük a károsító eltávolító eljárásokat, úgymint a lángvágó és hegesztő berendezések használatát. Ezeknek az eszközök használata során magas hőképződés jelentkezik, ami károsíthatja a csapágyházat, vagy a tengelyt is. Az eltávolítási folyamat végén, csapágyakat mindig meg kell tisztítani, mielőtt ellenőrzést elvégezzük. A tisztítás során csak mosáshoz ajánlott petróleum származékokat használjunk. A legtöbb ilyen termék gyúlékony és ártalmas a bőrrel érintkezve, belélegzése mérgező lehet. Védőruházat szükséges!

A szennyeződés eltávolítása érdekében olyan edényben tisztítsa meg a csapágyakat, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy átmossuk a csapágyat, anélkül, hogy az edény aljához érnének, ahol a szennyeződés összegyűlik. Hagyja a csapágyakat ázni hosszabb ideig, hogy elhagyja az összes kenőanyag és szennyeződés, esetleg több órán vagy egy éjszakán át. A tisztításhoz használjon rövid sörtéjű kefét, amelynek nem hullik ki vagy törik el a szőre. Miután a csapágyon nincs látható szennyeződés, öblítsük le a csapágyat tiszta oldószerben, majd mártsuk olajba.A csapágy szárítása során nem használhat magas nyomású levegőt, ez egy száraz, kenőanyagmentes felületet eredményezne, amely könnyen megsérülhet. A szárítás során a csapágy külső és belső gyűrűje maradjon együtt, hogy a csapágy belseje megtartsa megfelelő viszkozitását. Miután a csapágy átesett a tisztítási folyamaton, vizsgálja meg alaposan, keressen: repedéseket a gyűrűkön, horpadt tömítéseket, sérült vagy törött rögzítőket, golyókat vagy hengereket. Ha egy barnás-kék vagy kékes-fekete színű folt megjelenik a csapágyon, az azt jelenti, a csapágy van túlmelegítették. Ha ezt észleli, cserélje ki a csapágyat. Ha a csapágyhoz tartozik porvédő, akkor ellenőrizze le a porvédő állapotát is. Ha porvédő megsérül vagy viseltessé válik, akkor cserélje le a teljes csapágyat. A rossz porvédő nem akadályozza meg a szennyeződések csapágy belsejébe való kerülését, ezzel drasztikusan lecsökkentve annak élettartamát. Szétszedhető csapágyak esetében, vizsgálja meg az elkülöníthető részeket, keressen karcolásokat vagy kopásokat a golyókon, görgőkön vagy a gyűrűkön. Ha az alábbi tünetek bármelyike is látható, cserélje ki a csapágyat. Rögzített külső gyűrűvel rendelkező csapágyak esetén vizsgálja meg egy zseblámpa segítségével a görgők, golyók állapotát. Ha bármilyen gödrök, karcolások, felületi sérülések láthatóak, a csapágyakat cserélni kell. Továbbá vizsgálni kell külső gyűrűt is, rendellenes karcolások, gödröket vagy kopást keresve. Ha semmilyen károsodás nem tapasztalható, enyhén kenje meg a csapágyat és lassan forgassa meg a külső gyűrűt. Sose pörgesse meg gyorsan! Ha kattogás vagy akadás tapasztalható, akkor tisztítsa meg újra a csapágyat. Ha ez az állapot továbbra is fennáll a tisztítás után, akkor ki kell cserélni a teljes csapágyat. A támcsapágyat vagy kúpos tűgörgős csapágyat lehet tesztelni ugyanezen a módon, de előtte a csapágyat helyezzük egy tiszta felületre és finoman terheljük, majd kézzel és forgassuk meg. Ha nincs kopásra vagy károsodásra mutató jel, és a csapágy alacsony működési óraszámmal rendelkezik, tisztítás után lehet újra használni. Azonban, ha a csapágy magas működési óraszámmal rendelkezik, javasoljuk a cseréjét. Ez az óvintézkedés azért szükséges, mert a csapágy lehet, hogy már hibás és tönkretehet más fontos alkatrészeket is.

Ne feledje, hogy sokszor kihívást jelent annak meghatározására, hogy a csapágy újrahasznosítható-e csupán a vizuális ellenőrzés után. A felületet folyamatosan gördülő ellenállás éri, ami fárasztja a felületet és ez nem látszik. Mikor dönt a csapágy cseréjéről, mindig fontolja meg, hogy hány órát volt használva a csapágy, milyen terhelés mellett. Az esetek többségében sokkal gazdaságosabb 1 csapágy cseréje, amely súlyos alkalmazásokban kap helyet, nagy terhelés alatt működik, vagy magas működési óraszámmal rendelkezik. Ne feledje, hogy ha nem tervezi rögtön visszaszerelni az ellenőrzött csapágyat a helyére, hajtsa végre a következő műveleteket: olajozza meg a csapágyat, csomagolja tiszta, olajálló papírba, rakja dobozba és tárolja száraz, pormentes helyen. Ezek az óvintézkedések segítenek elkerülni a korróziót és a csapágy élettartamának lerövidülését.

Probléma észlelés

Okok

Lehetőségek

Túlzott Hang és Vibráció

Nem elegendő kenőanyag

Használjon megfelelő mennyiségű kenőanyagot.

Nem megfelelő kenőanyag

Használja az ajánlott kenőanyagot.

Hibás csapágy

Cserélje a csapágyat.

Kosz

Cserélje a csapágyat.

Korrózió

Cserélje a csapágyat. Használjon kenőanyagot, amely megelőzi a korróziót.

Nem megfelelő terhelés

Állítsa a leírásnak megfelelő terhelést.

Nem megfelelő illeszkedés

Ellenőrizze, hogy mi nem illeszkedik megfelelően. A tengely lehet, hogy meghajlott vagy furatok nem igazodnak megfelelően. Cserélje ki a tengelyt, vagy a tengelyházat.

Túl laza csapágyillesztés

Ház krómozása, vagy a tengely fémmel való bevonása. Ha csapágy külső része kopott, akkor cserélje a csapágyat.

Nem megfelelő szerelés

Cserélje a csapágyat. Korrigálja a rögzítést.

Túlzott hő

Nem elegendő kenőanyag

Használjon megfelelő mennyiségű kenőanyagot.

Nem megfelelő kenőanyag

Használja az ajánlott kenőanyagot.

Nem megfelelő beállítás

Állítsa a leírásnak megfelelően.

Nem megfelelő illeszkedés

Ellenőrizze, hogy mi nem illeszkedik megfelelően. A tengely lehet, hogy meghajlott vagy furatok nem igazodnak megfelelően. Cserélje ki a tengelyt, vagy a tengelyházat.

Kenőanyaghabzás

Használjon kevesebb kenőanyagot, vagy kisebb viszkozitású kenőanyagot.

Csúszó gyűrű

Vagy a külső vagy a belső gyűrű csúszik a mellette lévő felületen. Használjon megfelelő méretű alkatrészeket.

Kenőanyag hiánya

Túl sok zsír

Használjon megfelelő mennyiségű zsírt.

Nem megfelelő kenőanyag

Használjon magas hőmérséklettűrő kenőanyagot

Nem záró szimering

Cseréljen szimeringet, ellenőrizze, hogy mi okozta sérülést.

Nem forog a tengely

Nem megfelelő kenőanyag

Használja az ajánlott kenőanyagot.

Kosz

Tisztítsa a csapágyat. Cserélje a csapágyat és szimeringek, ha sérültek.

Korrózió

Cserélje a csapágyat. Használjon kenőanyagot, amely megelőzi a korróziót.

Nem megfelelő beállítás

Állítsa a leírásnak megfelelően.

Kenőanyag hiánya

Használja az ajánlott kenőanyagot. Ellenőrizze az esetleges sérüléseket.

Szoros tömítés

Használja a megfelelő méretű tömítést.

Szivárgás a csapágy és szimering között

Cserélje a tömítést.
 Keres

GPZ SKF

A keresési eredmények itt jelennek meg.

 Felhívás

Cégek számára
egyedi ajánlatok!Kapcsolat Felhívás

Mezőgazdasági gépalkatrészek
beszerzését is vállaljuk!Kapcsolat Arfolyam
Hivatalos K&H Bank árfolyamok

HUF-ban
AUDAUD 203.64
CHFCHF 297.03
EUREUR 325.93
GBP GBP 368.51
PLN PLN 74.42
RON RON 69.36
USD USD 295.16

 Paypal

A paypal elfogadott.Lodix Trade Kft.- Csapágy kereskedelem profi szinten!

Tel1: 70-333-2980 Fax: 53-390-294 E-mail: info(kukac)lodixtrade.hu

Forgalmazott termékek | Ismerjen meg minket |
csapagy

Google PageRank